ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 20.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Central Park New York, așa cum l-am văzut // partea I-a

TIPĂREȘTE

În toamna anului trecut am fost un locuitor temporar al NYC timp de 37 de zile și m-am straduit să văd și să aflu cât mai multe despre acest megapolis. Unul dintre aceste obiective a fost și Central Park, pe care îl văzusem cu ocazia altei vizite numai din goana autocarului și care mă impresionase.

O să mă întrebați de ce când NY are atâtea obiective turistice de top, m-am apucat să scriu despre Central Park? Pentru că AM FOST ACOLO, pentru că mi-a deschis apetitul admirabila relatare a colegei noastre colegului nostru întru AFA, ”AZE”, intitulată ”Central Park, New York în februarie” (pe care v-o recomand, pe bune, să o citiți), pentru că am considerat că mai există elemente, care cred că ar completa imaginea de ansamblu a parcului și care ar interesa pe eventualii vizitatori din România, precum și pentru că iubesc natura!

Și o să încep cu: ”Cel mai... ”.

Central Park este cel mai vizitat parc urban din Statele Unite (cca 40 milioane de vizitatori în 2013) și printre cele mai filmate din lume. Un raport din decembrie 2017 arată că, în acest parc, s-au ”tras” exterioare în 231 de filme (în Greenwich Village - 160 și în Times Square - 99).

Este, de asemenea, cel mai mare parc intraurban de pe teritoriul SUA și este ca un patrulater care se întinde pe o suprafață de 341 ha (3,41 km patrați) și are un perimetru cu o lungime de 9,8 km. Între 59 Street (Central Park South) și 110 Street (Central Park North) este o distanță de 4 km, iar, pe lățime, între 5th Avenue și 8th Avenue (Central Park West) 0,8 km. Asta ca să vă faceți o idee despre dimensiunea parcului. Vă dați seama?

Construcția lui a început în 1857, dar ”părinții lui”, Frederick Law Olmsted și peisagistul-arhitect Calvert Vaux, au fost niște adevărați vizionari, de l-au gândit și proiectat la asemenea dimensiuni, ca să ajungă, cât de cât, pentru o populație de 8,55 milioane de newyorkezi în 2016.

Mărimea și poziția culturală a Central Park-ului îl face să rivalizeze cu Hyde Park din Londra și Englischer Garten din Muenchen. A servit drept model pentru Parcul Golden Gate din San Francisco, Parcul Ueno din Tokio și Parcul Stanley din Vancouver.

Parcul este în propietatea Primăriei NYC, Departamentul de parcuri și recreere, finnd administrat si operat de Conservancy Central Parc, o firmă non-profit (!) care contribuie cu 85% din bugetul anual de funcționare a CP, de peste 37 mil $ și care a investit din 2007, până în prezent cca 450 mil$ în restaurarea și mentenanța parcului, deținând 80% din personalul de întreținere și operare al parcului... Absolut de minune!

New York-ul stă destul de bine cu cele 44 de parcuri și squaruri (atâtea am numărat pe hartă, până m-am plictisit). Nu știu câți metrii patrați de spațiu verde revine pe cap de locuitor, dar cred că stă mai bine decît Bucureștiul nostru, unde hrăpăreții ”imobiliarelor” nu știu cum (ajutați de știm noi cine!) să mai ciopârțească din suprafața puținelor parcuri existente, a se vedea cazul parcului Herăstrău!

Parcul are propria lui secție de poliție, i-am văzut pe ofiteri ,cu ochii mei, patrulând pe aleile parcului, nu stând ambuscați prin birouri ,ca la noi. Frecvența și numărul patrulelor crește după lăsarea seriii. Rolul lor este păstrarea liniștii și ordinii, supravegherea traficului și, mai ales, descurajarea posibililor infractori. Rezultatul: numărul de infracțiuni a scăzut de la cca 1000 pe an, la începutul anilor 80, la sub 100 pe an, în prezent.

Există și un serviciu de ambulanță și o unitate medicală care asigură servicii nu numai pentru vizitatori, ci și pentru locuitorii de pe străzile învecinate.

În afară de aleile pietonale există și câteva străzi pe care pot circula automobile și taxiuri, cu excepția zilelor din weekend, precum și seara după ora 19, când traficul este interzis. Traficul comercial de desfășoară pe căi rutiere ecranate cu centuri de arbori și care adesea traversează parcul prin tuneluri speciale.

Tot în parc există un traseu de 9,7 km (Park Drive) destinat joggerșilor, cicliștilor, skateboardiștilor și patinatorilor pe rotile, integrat în sistemul de ”circulație separată”. În jurul lui Jaqueline Kennedy Onassis Reservoire se află o pistă numai pentru jogging... Alte trasee sunt rezevate vehiculelor de agremeent (pedicabs) și trăsurilor trase de cai. Un lucru admirabil care permite turiștilor să se plimbe liniștiți pe aleile mârginite de ulmi seculari, fără riscul de a fi accidentați.

Din punct de vedere geologic, în parc găsim formațiuni din șist de tip Manhattan și șist de tip Fordham (roci sedimentare metamorfozate, cele mai vechi din lume, cca 1 milion de ani vechime). Tot aici găsim bolovani aduși de ghețarul din Wisconsin, care a ”bântuit” prin aceste locuri acum 12.000 ani. Unul dintre ei se numește Rat Rock,e situat în partea de sud-vest al parcului, are o formă aproximativ circulară, cu o înălțime de 17 m, frecventat în trecut de șobolani și, după amenajarea parcului, de alpiniști amatori, sub supravegherea personalului voluntar de la City Climbers Club, pentru a se preveni posibilele acidente. Alt loc de cățărare este Cat Rock, alături de alte stânci situate aproape de capătul sudic.

Din salba de lacuri a parcului, cel denumit ”Harleem Meer” (1,4 ha), aflat în partea de sus a PC, găzduit de o pădure de stejari, chiparoși și fagi, permite vizitatorilor să pescuiască, în sistemul ”captură și eliberare”. Pe ”The Lake” (7,3 ha) vizitatorii se pot plimba vara cu bărcile, iar iarna se transformă în patinoar pentru cei amatori. În afară de acesta parcul mai are două patinoare: Wollman Rink și Lasker Rink, care în timpul verii se transformă în piscine în aer liber și sunt încadrate în parcul de distracții ”Victorian Gardens”. Bărcile și caiacele se pot închiria pentru o oră de la ”Loeb Boathouse”, unde se află și un restaurant cu o frumoasă priveliște spre lac.

Parcul Central are pe lângă 12 terenuri de practicare a diferitelor jocuri cu mingea (volei, tenis, crocket, bowling, baseball), un număr de nu mai puțin de 21 de locuri de joacă pentru copiii (cel mai mare are 3 ha. numit ”Heckscher Park”), unde se află cel mai mare carusel din Statele Unite, cu 58 de căluți de lemn sculptați manual.

Tot pentru delectarea copiilor, dar și a vizitatorilor adulți, parcul este dotat cu patru grădini zoologice și un aquariu. un fragment de pădure tropicală interioară, o colonie de maimuțe și un bazin cu urși polari.

Până în 1934, pentru a întregi peisajul idilic și natural, în ”Sheep Meadow” a pășunat o turmă de oi din rasa Southwood și Dorset Pedigree, care au fost mutate în Prospect Park din Brooklyn, iar ulterior la o fermă de lăngă NY. Motivul: în tmpul marei crize economice populația înfometată venea să se ”aprovizioneze” din parc.

Ca să vă faceți o idee palidă despre ce a însemnat construcția acestui parc, am aflat că el a necesitat trasportul a peste 14.500 metrii cubi de sol vgetal fertil, adus tocmai din New Jersey și s-au plantat peste 4 milioane de copaci, arbuști și plante (25.000 de copaci, din care 1.700 autohtoni), reprezentând cca 1500 de specii.

Din fauna parcului, newyorkezii se mândresc cu ”șoimul cu coadă roșie”, o celebritate locală, care a poposit aici prin 1991 și n-a mai plecat, perpetuându-se prin numeroși urmași. În parc, au fost numărate de ornitologi 235 de specii de păsări (peste un sfert din totalul de specii ale SUA). O mare parte din ele sunt specii migratoare și pot fi văzute numai în timpul migrației lor de primăvară sau toamnă. Pe lacuri, rațele se simt ca la ele acasă. Dintre mamifere găsim ratoni, veverițe cenușii, opossumi. Artropodele și gândacii completează tabloul. Park Central Conservancy a avut de luptat cu un invadator - gândacul asiatic cu coarne lungi - adus accidental din China și care nu avea prădători naturali în SUA, ceea ce i-a permis să se înmulțească repede, iar lupta pentru eradicarea lui să fie costisitoare. El sfredelea copacii pentru a-și depune ouăle, moment în care copacul era condamnat și trebuia distrus.

Gata pentru azi! M-a cam furat relatarea și trebuie să pun punct pentru că am sentimentul că m-am cam întins și n-am apucat să relatez decât jumătate din cele ce am văzut și aflat. Așa că urmează PARTEA II-a!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ioan marinescu in 19.02.18 17:49:08
Validat / Publicat: 19.02.18 21:15:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 2547 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Central Park la început de octombrie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin [19.02.18 21:32:23] »

@ioan marinescu: O oaza de verdeata intr-un ocean de zgarie-nori, bag eu de seama. Frumos si interesant.

Un singur comentariu mai... asa, nu stiu cum sa zic, as avea la articol. Am impresia ca AZE e coleg, nu colega

In rest, astept partea a doua.

ioan marinescu [19.02.18 22:15:38] »

@ghisor: Mulțumesc pentru vot, mulțumesc pentru sesizare, dar nu mai am ce să fac. S-a terminat cu editarea. Doar să mă rog de webmaster să mă ajute el! Așa-i cu pseudonimele astea encriptice! Numai că nu știu cărui webmaster să mă adresez.Cu AZE mă descurc eu la întâlnirea AFA la un pahar de pălincă!

webmasterX [19.02.18 22:41:09] »

@ioan marinescu: corectat partea cu colega coleg

Pușcașu Marin [20.02.18 10:23:57] »

@ioan marinescu: Din pacate nu cred ca l-am vazut inscris. Mi-ar face o reala placere sa-l cunosc. Sau poate... cine stie... ne face o surpriza, nu locuieste prea departe de Alba

ioan marinescu [20.02.18 10:43:41] »

@webmasterX: Mulțumesc din suflet!

webmaster [20.02.18 10:46:33] »

@ghisor: AZE ne-a scris mai demult că nu poate veni, din cauza unor împrejurări particulare, personale, ale acestei perioade...

AZE [20.02.18 13:46:10] »

@ioan marinescu: Foarte reusit articol, asteptam partea a doua.

Frumos parcul in sezonul cald, nu zic si iarna are farmecul lui, dar pana la urma eu sint de vina ca am vizitat in perioada respectiva,n-am mai avut răbdare sa astept cu sejurul.

ioan marinescu [20.02.18 16:31:52] »

@webmaster: Regret că nu voi putea schimba, la un pahar de pălică, cu AZE impresii de călătorie de pe acele tărâmuri. Rămâne pentru AFA 2019.

In altă ordine de idei, pot posta partea II-a relatării despre Central Park chiar mâine sau este un interval de așteptate între postări?

webmaster [27.02.18 20:09:22] »

@ioan marinescu: limitarea existentă se aplică doar inserăriilor succesive a unor revs în aceeași rubrică și a fost introdusă pentru că destui utilizatori DUBLAU (involuntar) unele articole.

Limita este de 30 minute, parcă - reamintesc, în inserarea succesivă a câte unui articol ÎN cadrul ACELEIAȘI rubrici.

ioan marinescu [28.02.18 19:41:37] »

@webmaster: Mulțumesc frumos! De acum voi ști!

mishu [04.03.18 20:10:21] »

@ioan marinescu: Frumoasa plimbare, felicitari, votat cu mare drag, fug la partea a II-a.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, ioan marinescu, mishu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056648015975952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1